Pyszne przekąski na słodko

Przy współpracy z naczynia.olkusz.pl

Od czasu do czasu nachodzi nas ochota na coś słodkiego i nie ma w tym nic złego, ponieważ cukier jest nam potrzebny. Co prawda spożywamy go zwykle zbyt dużo, ale nic nam się nie stanie jeśli czasami zjemy coś ponad kreskę. Czasami jednak ta ochota nachodzi je w czasie gdy sklepy są zamknięte i nie możemy sobie pozwolić na ciastka, batony czy czekoladę. Dobry kucharz potrafi przyrządzić coś z niczego, ale czasami nie trzeba być dobrym kucharzem, bo wystarczy mieć odrobinę kreatywności i znać przepisy na bardzo łatwe, niedrogie i szybkie sposoby na przygotowanie czegoś słodkiego. Nie muszą to być ciasta i czasami nie musimy nawet mieć piekarnika. Od czego zacząć?

Najważniejsze jest to jakie posiadamy składniki w domu. Jednym z najłatwiejszych sposobów na coś słodkiego są naleśniki, do przygotowania których potrzebujemy jedynie odrobiny mąki, jajka i mleko. To oczywiście najbardziej podstawowa wersja, ale możemy do nich dodać takie dodatki na jakie mamy ochotę. Naleśniki przygotowujemy na każdej patelni, lecz najlepiej do tego celu sprawdzają się specjalne patelnie do naleśników. Posiadają one płaską powierzchnię bez żadnych wypukłości oraz bardzo niskie boki. Pozwala to na bardzo dokładne rozprowadzenie ciasta oraz na równomierne nagrzewanie patelni. Dzięki temu naleśniki będą usmażone bardzo dobrze i nie będzie łatwo ich przypalić. Niskie boki patelni pozwalają na łatwe przewracanie naleśników, więc poradzi sobie z tym nawet najmniej doświadczony kucharz. Dodatkową zaletą takiej patelni jest to, że w zdecydowanej większości występują one z teflonową powłoką, która jeszcze bardziej zabezpiecza ciasto przed przywieraniem i co bardzo ważne – pozwala ona na smażenie z bardzo niską zawartością tłuszczu, co docenią osoby dbające o dietę. Drugim przykładem bardzo szybkiego deseru jest bardzo popularne ciasto w kubku. Do jego przyrządzenia potrzebujemy odrobiny mąki, jajko, mleko, dwie łyżki oleju i dodatki w postaci kakao. Warto do ciasta dosypać drobną szczyptę soli, która wzmocni smak i będzie stanowić ciekawy kontrast dla słodyczy, która dzięki soli będzie bardziej wyczuwalna. Nie zapomnijmy także o dwóch łyżeczkach cukru, ponieważ samo kakao jest gorzkie w smaku. Możemy dodać także odrobinę kremu czekoladowego, lecz wówczas warto dodać nieco mniej cukru, ponieważ kremy tego typu są już bardzo słodkie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do kubka i wstawiamy do mikrofalówki na dwie minuty, ustawiając temperaturę na najwyższą. Należy przy tym pamiętać, aby wypełnić kubek w ¾ objętości, ponieważ ciasto napęcznieje i zwiększy swój rozmiar. Jeżeli wypełnimy kubek po brzegi to okaże się, że część ciasta się wyleje i będziemy musieli czyścić wnętrze mikrofalówki. Bardzo ważne jest także to, aby kubek był odporny na wysoką temperaturę. Jeśli użyjemy zwykłego kubka do chłodnych napojów, szybko pęknie i z deseru nic nie pozostanie. Taki sam deser możemy przygotować także w mniejszych foremkach do ciasta, które zmieszczą się w mikrofalówce. Jeżeli je posiadamy to pamiętajmy, że ciasta będzie więcej, więc powinno się piec odrobinę dłużej. Właśnie dlatego powinniśmy obserwować jak bardzo wyrasta ciasto i nie pozostawiać go zbyt długo we wnętrzu mikrofalówki. Jeśli posiadamy piekarnik i mamy czasem ochotę upiec ciasto o większych gabarytach, to musimy pamiętać, że będziemy potrzebowali do tego odpowiedniej blachy. Każda z nich się nada, ale niektóre rodzaje sprawdzają się lepiej. Dobra blacha powinna działać w taki sposób, aby ciasto nie przywierało i można było łatwo wyjąć z nich zawartość. W sklepie dostępne są specjalne blachy z powłokami w stylu teflonu, które działają doskonale. Ciekawe są także blachy z fakturowanym dnem, które nie tylko zapobiega przywieraniu, ale pozostawia także ozdobny wzór na spodzie wypieku.

W prostocie siła, a dowodem na to są liczne przepisy na szybkie i tanie desery. Odpowiednio przygotowane naleśniki czy ciasta potrafią przyćmić smakiem nawet drogie wypieki dostępne w cukierniach. Stawiamy na kreatywność niezależnie od tego ile mamy czasu na przygotowanie deseru. Czasem wystarczy pomysł, podstawowe składniki i sprzęt kuchenny, który umożliwi nam przygotowanie słodkiej przekąski. Jeżeli nie posiadamy odpowiedniej foremki lub patelni do naleśników, to zaopatrzmy się w nie zawczasu, bo nigdy nie wiadomo kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.