Ozdoby cukiernicze i ich zastosowanie

Zamawiając w cukierni tort bądź ciasto na okolicznościową imprezę w większości przypadków nie przykładamy wagi do różnego rodzaju upiększeń oraz ozdób jakimi zostaną przyozdobione nasze wypieki. Najbardziej istotny wydaje się dla nas po prostu smak. Z racji, że z reguły mamy do wyboru bardzo dużą ilość wariantów smakowych, reszta elementów nie jest dla nas tak bardzo istotna. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, jak wiele bardzo ciekawych i estetycznych ozdób jest dostępnych na rynku.

Ozdoby z opłatka

Bardzo popularne w ostatnim czasie stało się przyozdabianie wypieków przetworzonym opłatkiem np. w kształcie listków bądź różyczek. Stanowią one bardzo ciekawą alternatywę dla tradycyjnych dekoracji używanych do ozdoby tort lub ciast. Ich dodatkowym atutem jest fakt, iż bez najmniejszego problemu można je skonsumować wraz z ukrojonym dla nas kawałkiem ulubionego wypieku.

Dekoracje dla dzieci

Stosuje się je szczególnie często w tortach, upieczonych z okazji urodzin naszego dziecka. Wizualnie prezentują się one niezwykle okazale i zwykle budzą dużą ciekawość wśród pozostałych gości. Tego rodzaju ozdoby zrobione są zwykle z cukru lukrowego. Oprócz niewątpliwych walorów wizualnych, taka dekoracja jest również zdatna do spożycia. Obecnie coraz więcej piekarni i cukierni ma w swojej ofercie tego typu usługę. Nie istnieją również żadne przeciwwskazania, aby stworzyć wypiek z dodatkiem tego typu dekoracji we własnej kuchni.